Optometrie

Binnen elk specialisme is er een toename van de zorgvraag. Onder andere de vergrijzing van de bevolking en de toename van onderzoek- en behandelingsmogelijkheden worden als oorzaken gezien.

Oogheelkunde is zo’n specialisme wat een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt .

Tien jaar geleden stelden we nog een diagnose door met behulp van een microscoop het netvlies te onderzoeken en tegenwoordig doen we dat aan de hand van een OCT scan.

Een fantastische techniek waarbij binnen enkele seconden de structuren van het oog, met name van het netvlies worden onderzocht en in beeld gebracht.

Deze techniek heeft er mede voor gezorgd dat er tegenwoordig voor aandoeningen zoals bijvoorbeeld natte macula degeneratie behandelingsmogelijkheden zijn; deze zijn wel intensief en vaak langdurig. Daarnaast zie je een toename van mensen met glaucoom en staar.
Dit alles geeft een grote druk op een oogheelkundige praktijk en een toename van de toegangstijden.

Om deze druk op de oogartspraktijk te verminderen hebben we besloten om De Optometrist op te richten.

Optometrische zorg in de eerste lijn, vergoed uit de basisverzekering, dus geen belasting van het eigen risico.

Bij De Optometrist worden uw ogen onderzocht door een optometrist met ervaring in een oogheelkundige setting. Wij voeren een basis oogheelkundig onderzoek uit en brengen verslag uit aan uw huisarts. Op deze manier kunnen we de toegangstijd kort houden en de kosten beheersen. Mocht aanvullend onderzoek geïndiceerd zijn, dan hebben we een samenwerking met de Maashorst  Oogkliniek. We kunnen dan zorgen voor een afspraak via een verkort traject.
In de infographic is de routing aangegeven en de rol van de verschillende zorgverleners.